jul 102011
 

Vrijdag 8 juli
Eindelijk is het zo ver, waar de meiden anderhalf jaar hard voor getraind hebben gaat eindelijk gebeuren, we vertrekken naar Lausanne voor de 14e Wereld Gymnaestrada!

15.15u Megan heeft afscheid genomen van de klasgenootjes en juf Janita en met de auto al (bijna) helemaal ingepakt vertrekken we meteen richting Zwitserland. Om een paar kilometer onderweg tot de ontdekking te komen dat we een paar toch wel belangrijke tentstokken zijn vergeten. Maar weer even omgekeerd, stokken in de auto gegooid en vervolgens weer richting het zuiden gereden.
Om de drukte bij het Ruhrgebied te omzeilen het plan opgevat om door Limburg te rijden. Goed idee totdat Megan bedenkt dat Evie ook in Limburg woont, ze die al een hele tijd niet gezien heeft, en het wel erg leuk lijkt om even langs te rijden…
Ach ja, we zijn op vakantie, hoeven zaterdag pas in Lausanne te zijn, dus waarom niet.
De verbazing in Kessel is natuurlijk groot bij dit onverwachte bezoek. Evie (donderdag net 11 geworden) wordt van dansles gehaald en de meiden hebben de grootste lol samen, onder het genot van een Limburgse vlaai vliegt de tijd voorbij.
Veel te laat vertrekken wij dus weer richting Duitsland, nemen de pont over de Maas, rijden nog even verkeerd en moeten gaan nadenken waar te gaan slapen vannacht want over een uur wordt het alweer donker. Nemen we lekker makkelijk een hotel of toch maar een camping?
Het wordt uiteindelijk een camping, 100 kilometer over de grens in Duitsland, dus niet echt opgeschoten vandaag. Geen zin om Megan haar tent ook op te zetten slapen we gezellig met z’n vieren in de daktent, dat past dus nog maar net.

Zaterdag 9 juli
Na een redelijke nacht, Jillian vindt het geweldig met z’n allen in de tent dus slaapt wat kort door haar enthousiasme, een paar Duitse broodjes gescoord, sterke bak espresso en gaan!
Op de weg is het gelukkig lekker rustig dus we kunnen rustig doorrijden, moeten wel wat vaker stoppen dan normaal want Jillian moet nog even rustig wennen aan onze trektochten maar om iets over zessen zien we het meer van Geneve opduiken. De GPS wijst ons mooi de weg naar de tijdelijke Hollandse camping in het plaatsje La Tour de Peilz, ongeveer 25 kilometer van Lausanne, mooi aan het meer gelegen.
Er zijn al wat andere (groot)ouders van de andere Nederlandse deelnemers aanwezig, dus we voelen ons meteen helemaal thuis. De camping is een grasveld achter een school midden in het plaatsje. Er is stroom, sanitair in de school, het meer op 300 meter en de trein naar Lausanne op 200 meter, perfect geregeld.
Megan slaapt met alle andere Nederlandse deelnemers in een groot schoolgebouw op 150 meter afstand van de camping, dolle boel, vooral ‘s nachts.
De eerste nacht worden we meteen getrakteerd op een geweldige onweersbui met bakken regen, we konden elkaar niet eens meer verstaan. Gelukkig hebben we alles droog gehouden en sliep Jillian overal doorheen.

Zondag 19 juli
De meiden ontbijten om 8.00u, wij doen het wat rustiger aan. De Sparta ploeg vertrekt om 11.00u met de trein naar Lausanne om de boel te verkennen en flyers uit te delen voor de shows. Wij ruimen de boel op, pakken alles is met wat we denken nodig te hebben en nemen de trein van 13.00u. Alles in een straal van 30 kilometer rondom Lausanne staat in het teken van de Wereld Gymnaestrada. Vlaggen, aanplakbiljetten, tenten voor shows en niet te vergeten 20.000 deelnemers uit 50 landen, ieder land in z’n eigen tenue, een geweldig gezicht en de sfeer is echt fantastisch. De meiden praten met iedereen en Megan heeft al gauw een speldje van Mexico en een ketting van iemand uit Amerika, geruild voor Hollandse miniatuur klompjes.
Om 16.00u begint de opening in het Olympische stadium, alle deelnemers komen onder luid gejuich en applaus het stadium binnengelopen. Alleen dit duurt al anderhalf uur voordat iedereen binnen is, een plekje heeft en de rest van de openingsceremonie kan beginnen. Wat volgt zijn geweldige shows van dansers, trommelaars, gymnasten en de Zwitsers luchtmacht komt ook nog een oorverdovende show geven met 6 straaljagers.
Om 19.30u is de openingsceremonie ten einde en vertrekken we weer richting La Tour de Peilz. De meiden gaan nog even lekker zwemmen in het meer om af te koelen en duiken om 23.00u moe maar voldaan hun slaapzak in.